Chłodnictwo spożywcze ma na celu ograniczenie psucia się poszczególnych artykułów. Pozwala ono na bezpieczne utrwalanie, przechowywanie oraz transportowanie towarów. Nie wpływa na walory smakowe czy zapachowe produktów oraz ich wygląd. Jeśli chodzi o chłodnictwo spożywcze, projektowanie i realizacja systemów to jedne z naszych usług. Od lat zajmujemy się tworzeniem sprawnie działających instalacji tego typu. W zakładach przetwarzających żywność często znajdują się specjalne chłodnie, w których temperatura jest wyraźnie niższa niż w innych pomieszczeniach. To właśnie w nich przechowuje się jedzenie, zapewniając mu odpowiednie warunki przedłużające trwałość. Rozwiązania stosowane w dużych zakładach muszą być więc niezwykle wydajne, pracując bez przerwy przez niemal cały rok. Oferujemy także usługi związane z chłodnictwem przemysłowym.
Chłodnictwo żywności to praktyka wykorzystywana w różnych zakładach. Polega ono na utrzymaniu temperatury wynoszącej zwykle od 2 do -2°C. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się także metody zamrażania. Wówczas konieczne okazuje się utrzymanie jeszcze niższej temperatury. Dokładne działanie instalacji jest dostosowywane do potrzeb danego przedsiębiorstwa. Chłodnicze przechowywanie żywności to powszechne rozwiązanie, bez którego niemożliwe byłoby jej produkowanie.