Chłodnicze komercyjne (spożywcze)

zamrażarki w sklepie

Chłodnictwo komercyjne odnosi się głównie do sieci sklepów, dyskontów spożywczych, marketów i supermarketów. W tym zakresie odbiorcami są również stacje paliw, restauracje, hotele, mniejsi przetwórcy czy rolnicy. Dla tych wszystkich klientów posiadamy nowoczesne, zintegrowane systemy chłodnicze oparte na ekologicznych czynnikach chłodniczych. Zapewnia to bezpieczną, wolną od obostrzeń środowiskowych i relatywnie ekonomiczną w eksploatacji dostawę chłodu dla mebli chłodniczych (chłodziarek do sklepu), czy małych komór chłodniczych i mroźniczych, a także zamrażarek do sklepu. Naszymi klientami od lat jest większość najbardziej popularnych i rozpoznawalnych sieci sprzedaży artykułów spożywczych w Polsce. Zaufali nam między innymi Biedronka, Stokrotka, Chata Polska, Lewiatan, Shell, Polomarket i wielu innych. Zapewniamy im wszystkim opiekę serwisową 24 godziny / 365 dni w roku, co jest podstawą do funkcjonowania biznesu opartego na sprzedaży artykułów spożywczych.

Znaczenie chłodnictwa dla funkcjonowania obiektów z chłodnictwem spożywczym.

Chłodnictwo spożywcze ma na celu prawidłowe magazynowanie oraz bezpieczną ekspozycję artykułów spożywczych. Pozwala ono również na bezpieczne transportowanie towarów co w całości zapewnia utrzymanie właściwego łańcucha dostaw artykułów spożywczych. Chłodnictwo spożywcze, projektowanie i realizacja takich systemów należy do zakresu naszych usług. Od lat zajmujemy się tworzeniem sprawnie działających instalacji tego typu. 

Chłodnictwo żywności

Podstawową funkcją chłodnictwa artykułów spożywczych jest utrzymanie optymalnej temperatury dla poszczególnych produktów. Dzięki temu produkty spożywcze mogą być przechowywane dłużej przy zachowaniu świeżości i walorów smakowych. Chłodzenie jest szczególnie istotne w przypadku produktów łatwo psujących się, takich jak mięso, nabiał czy owoce i warzywa. Właściwe warunki chłodnicze pozwalają również na ograniczenie rozwoju mikroorganizmów, co wpływa na bezpieczeństwo żywności.

W praktyce chłodnicze przechowywanie żywności polega na wykorzystaniu różnych systemów chłodniczych, które mają za zadanie utrzymać odpowiednią temperaturę wewnątrz komór chłodniczych, magazynów czy pojazdów transportowych, a także chłodziarek sklepowych i zamrażarek do sklepu.

Ważnym aspektem chłodniczego przechowywania żywności jest również dostosowanie wilgotności powietrza do przechowywanego artykułu. Ma to istotny wpływ na jakość przechowywanych produktów. Zbyt wysoka wilgotność może prowadzić do rozwoju mikroorganizmów i psucia się żywności, podczas gdy zbyt niska może powodować nadmierne osuszanie produktów.

Zastosowanie chłodniczego przechowywania żywności w przemyśle spożywczym

Chłodnicze przechowywanie żywności ma szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu spożywczego. Technologie chłodnicze są wykorzystywane zarówno w procesach produkcyjnych, jak i dystrybucyjnych, a także w handlu detalicznym. Wszystko po to, aby zapewnić konsumentom produkty o jak najwyższej jakości.

W przemyśle mięsnym, mleczarskim czy owocowo-warzywnym stosuje się chłodzenie i mrożenie jako metody konserwacji surowców oraz gotowych wyrobów. Dzięki temu możliwe jest przedłużenie ich trwałości oraz zachowanie walorów smakowych i odżywczych.

W handlu detalicznym chłodnictwo żywności ma kluczowe znaczenie dla utrzymania właściwej temperatury produktów w trakcie transportu i przechowywania. Właściwe warunki chłodnicze są niezbędne dla zachowania jakości i bezpieczeństwa żywności, co przekłada się na zadowolenie klientów oraz ograniczenie strat finansowych wynikających z utraty wartości handlowej produktów.