Idź na górę
ser

Chłodnie stanowią skuteczny sposób za przedłużenie trwałości żywności. Czy jednak wiemy, co w powinno się w nich znajdować i jakie są podstawowe zasady związane z takim przechowywaniem? Ma to kluczowe znaczenie dla jakości i dobrego stanu poszczególnych produktów. Dlatego jeśli dokonujemy rozmieszczenia produktów w chłodni lub zastanawiamy się, czy w ogóle powinny się one tam znajdować, to warto odnosić się do podstawowych zasad.

Urządzenia chłodnicze i przechowywanie żywności

Występowanie różnych chłodni jest powszechne w branży gastronomicznej czy spożywczej. Jeśli posiadamy takie sprzęty, to powinniśmy pamiętać, jak ważna jest regularna konserwacja urządzeń chłodniczych. To jeden z kluczowych elementów odpowiadających za trwałość i bezpieczeństwo przechowywanej w nich żywności. Co jednak powinno znaleźć się w chłodni? Wszystko zależy od temperatury. Istnieją określone normy związane z przechowywaniem. Zwykle produkty, które będą zużyte w krótszym czasie znajdują się w niewielkich chłodniach podręcznych, w których panuje nieco wyższa temperatura. Oprócz tego wiele lokali gastronomicznych posiada drugie, większe chłodnie z niższą temperaturą, gdzie umieszcza się wszystkie produkty, które mają leżeć nieco dłużej, lub właśnie takiej temperatury potrzebują.

Ponadto uwagę zwraca fakt, że w chłodniach należy rozdzielać produkty wytrawne ze słodkimi. Obowiązują również specjalne zasady związane z przechowywaniem mięsa czy jajek. Każda z takich zasad podyktowana jest bezpieczeństwem oraz trwałością żywności, którą umieszczamy w chłodniach.

Co dokładnie umieszczamy w chłodniach?

Znajdują się tam wszelkiego rodzaju mięsa, sery i nabiał, często również owoce i warzywa jeśli potrzebne są w dużej ilości. Ponadto w lokalach gastronomicznych umieszcza się tam również przygotowane różne produkty, które wymagają pozostawania w odpowiednio niskiej temperaturze. Sprawna i dobrze działająca chłodnia to podstawa dla wielu lokali czy sklepów. Konieczne jest dbanie o tę przestrzeń i utrzymywanie jej w czystości.