Idź na górę

Komory chłodnicze to profesjonalne rozwiązanie stosowane m.in. w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym. Zbudowane z myślą o przechowywaniu produktów w odpowiedniej dla nich temperaturze – w związku z tym, charakteryzują się specjalistyczną budową, która ma gwarantować zachowanie precyzyjnie wyznaczonych parametrów.

Budowa komory chłodniczej

W celu zachowania stałej temperatury, cała konstrukcja powinna być wykonana z mocnych materiałów wysokiej jakości, które pozwolą zachować szczelność komory i niski współczynnik przenikalności cieplnej. W związku z tym, najczęściej wykorzystywane są płyty warstwowe z rdzeniem styropianowym lub poliuretanowym. Co więcej, materiały do budowy komór chłodniczych charakteryzują się bezwonnością, odpornością na gnicie, niską palnością, jak i również stabilnością chemiczną. Muszą być łatwe w utrzymaniu czystości oraz zachowaniu wymogów sanitarnych.

Do najważniejszych elementów konstrukcyjnych komory należy instalacja chłodnicza – z uwzględnieniem jej podzespołów. To ona jest odpowiedzialna za utrzymanie i generowanie odpowiedniej temperatury. Dokładniej ujmując działanie polega na tym, że czynnik chłodzący w parowniku przejmuje energię cieplną od towaru znajdującego się w komorze, a następnie trafia do sprężarki, gdzie uzyskuje postać pary. Kolejnym etapem jest to, że para trafia do skraplacza gdzie zachodzi schłodzenie i skraplanie zgromadzonego ciepła. Ostatnią częścią procesu jest dotarcie do elementu dławiącego, który obniża ciśnienie i temperaturę.

Inne elementy konstrukcji komory

Równie istotnym elementem budowy komory chłodniczej będą drzwi – najlepiej wykonane ze stali nierdzewnej, aluminium bądź powlekanej blachy. Drzwi chłodnicze powinny nie dopuścić do przedostawania się ciepła do wewnątrz pomieszczenia. W celu zapobiegania zmian temperatury przy otwieraniu, nad drzwiami warto dodatkowo zamontować kurtyny powietrzne.

Przy budowie komory chłodniczej dobrze zadbać także o dodatkowe udogodnienia, jak chociażby oświetlenie, antypoślizgową ryflowaną podłogę, czy specjalnie przystosowaną do niskich temperatur zabudowę półkową. Co więcej, należy wziąć pod uwagę, że budowa komory chłodniczej powinna być przystosowana do tego, jakie produkty będą w niej przechowywane. W związku z tym, przed wykonaniem, warto uzyskać opinie profesjonalnego eksperta, który zapewni specjalistyczne doradztwo w zakresie chłodnictwa przemysłowego – uwzględniając niezbędne parametry, projekt, nowoczesne rozwiązania itp.