Ludzie od zawsze na różne sposoby radzili sobie z przechowywaniem żywności. Dawniej było to solenie, wędzenie czy kiszenie. W XX wieku znacząco rozwinęła się technologia chłodnictwa, która daje możliwość skutecznego przechowywania żywności i wydłużenia czasu jej przydatności do spożycia. Czy jednak wiąże się to z konkretnymi zasadami, którymi powinniśmy się kierować? Jakie są wymagania dotyczące przechowywania żywności?
Co trzeba wiedzieć o przechowywaniu żywności?
Chłodnictwo spowalnia procesy, jakie zachodzą w produktach spożywczych, dzięki czemu zdecydowanie trudniej o ich zepsucie się. Doskonale widać to na przykładzie mięsa. Musimy tu bowiem zaznaczyć, że bardzo duże znaczenie ma wysokość temperatury. Przykładowo przetrwa ono w temperaturze 0 stopni 6 do 10 dni, w 22 stopniach jeden dzień i poniżej dnia w 38 stopniach. Komora chłodnicza musi więc być ustawiona na odpowiednią temperaturę i doskonale ją utrzymywać.
Temperatura dla produktów łatwo psujących się musi więc być na odpowiednim poziomie i stale kontrolowana. Konieczne jest również zachowanie łańcucha chłodniczego, aby zapewnić bezpieczeństwo dla zdrowia człowieka. Utrwalanie środków żywnościowych metodami chłodniczymi odbywa się w temperaturze w zakresie 0-10 stopni. Niekiedy nawet schodzi się do tzw. punktu zamrażania żywności, czyli temperatury -2 stopnie. Stałe monitorowanie temperatur ma duże znaczenie dla utrzymywania odpowiedniej konsystencji, wyglądu i innych cech fizycznych produktu, a także dla poziomu jego świeżości.
Odpowiednie przechowywanie żywności
W przechowywaniu produktów żywnościowych ogromne znaczenie ma świeżość. W związku z tym każde wykorzystywane urządzenie chłodnicze powinno spełniać najwyższe normy i wymagania. Dobrze jeśli pochodzą one od sprawdzonych i renomowanych producentów, którzy stanowią gwarancję najwyższej jakości, trwałości i niezawodności. Wybierając rozwiązania chłodnicze musimy mieć na uwadze, że ich działanie może w sposób bezpośredni oddziaływać na zdrowie ludzi.